Предстоящо |  Минали събития |  Празници |  Фестивали и конкурси |  Институти |  Читалища |  Контакти
 

Минали събития

„КЮСТЕНДИЛСКА ПРОЛЕТ”
21 03 2021

21.03.2021 г.

„КЮСТЕНДИЛСКА ПРОЛЕТ”

Официален празник на град Кюстендил

Организира – Община Кюстендил

Поради въведените противоепидемични мерки в страната и засилените такива на територията на област Кюстендил, голяма част от събитията, предвидени за празника на града "Кюстендилска пролет" бяха излъчени онлайн.

За първи път в над половин вековната история на конкурса, "Девойка Кюстендилска пролет" беше избрана онлайн.

Кюстендил за 54-ти път избра Девойката, символ на празника "Кюстендилска пролет“.

Носителка на короната и символ на града стана Вероника Василева под номер 5, а нейни подгласнички са – Бригита Андонова – с номер 11 и Мира Христова – с номер 15.

Журито, определило победителките, бе от 19 дами, печелили конкурса в изминалите му издания.

„Девойка на публиката“ е номер 15 – Мира Христова, която бе избрана чрез SMS гласуване, продължило и по време на спектакъла.

Водещи на програмата бяха Емануела Дюлгерска-Миланова и Чавдар Ненов, а за празничното настроение се погрижиха обичаните кюстендилски изпълнители Димана Крумова и Василиа Петрова.

Гост изпълнител бе талантливата певица и актриса Дара Екимова.

За първи път от създаването на конкурса, поради въведените противоепидемични мерки в страната, форматът се проведе онлайн, като беше наблюдаван директно от повече от 12 хил. души.

 

Молебен за здравето на кюстендилци се отслужи от архимандрит Исаак - архиерейския наместник на Кюстендилска духовна околия в двора на черквата „Успение Богородично“.
По повод празника на град Кюстендил Негово Високопреподобие поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и изказа благодарност към кмета на Община Кюстендил – Петър Паунов, цялата общинска и областна управа, както и към жителите и гостите на града.
В обръщението си към кюстендилци, архимандрит Исаак изрази вяра, че единението и братската любов са истинният път към благото и просперитета, като и че всички молитви и благопожелания са благословение за град Кюстендил и жителите му.
На пл. „Велбъжд“ се излъчи ритуалът по предаване и приемане на символите на града от новата „Девойка Кюстендилска пролет“ – Вероника Василева и нейните подгласнички и пожела на всички кюстендилци да бъдат здрави и благословени.

На 21 март, на централната градска алея,  Община Кюстендил представи изложба, посветена на празника "Кюстендилска пролет".

Изложбата бе подготвена от отдел "Култура и духовно развитие" на Община Кюстендил и се реализира със съдействието на Държавен архив - Кюстендил, Регионален исторически музей "Акад. Йордан Иванов" - Кюстендил и Регионална библиотека "Ем. Попдимитров" - Кюстендил.

Кюстендилци и гостите на града можеха да видят повече от 120 запазени фотографии от 1966 година до днес, които представят събитията, посветени на празника "Кюстендилска пролет" и избора на "Девойка Кюстендилска пролет" през изминалите години. Част от представените снимки са извадки от кюстендилския печат, благодарение на който информацията е запазена до днес.

Фотографиите представят избраните девойки през всяка една година, събрани и показани за първи път по повод 50-годишнината на конкурса за избор на "Девойка Кюстендилска пролет" през 2016 година. Таз-годишната изложба, освен че допълни богатата палитра от красиви лица, постави акцент и върху традицията и формата на събитията, посветени на празника "Кюстендилска пролет" през последния половин век.

 

 


Previous page
Важни културни събития

Културен календар

Годишен календар: 2021
ел. поща:
Въведете сумата: осем + девет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.

A1

Видео

Занаяти и изкуства

Добавен профил

Росен Арсов

Росен Арсов

Външни събития

Полезни връзки