Предстоящо |  Минали събития |  Празници |  Фестивали и конкурси |  Институти |  Читалища |  Контакти
 

Минали събития

В КЮСТЕНДИЛ БЕ ОТБЕЛЯЗАНА 80-ГОДИШНИНАТА ОТ БОМБАРДИРОВКИТЕ НАД ГРАДА
06 04 2021

Община Кюстендил  отбеляза 80-годишнината от бомбардировките над града.

Цветя бяха положени на паметника „Братска могила на загиналите“ на Гробищния парк в Кюстендил от заместник кмета на Община Кюстендил Светослав Василев.

В памет на жертвите от трагичното събитие бе отслужена злоупокойна света служба от архиерейския наместник на Кюстендилска духовна околия архимандрид Исаак. 

Историкът Ангел Джонев припомни съхранените в документите исторически факти от бомбардировките над Кюстендил на 6 април 1941 година.

...

 

На 1 март 1941 г., Царство България се присъединява към Тристранния пакт и слага край на своя неутралитет във Втората световна война. От средата на м. март германските войски пристигат в Кюстендил. Училищните сгради в града и околните села са заети, служат за настаняване на военните части и военни болници, поради което учебните занятия са прекратени.
Сутринта, на 6 април 1941 г., Кюстендил е бомбардиран от самолети на Кралство Югославия. Бомбената атака е в отговор на започналата германска военна операция в Югославия. Бомби падат по главната улица „Александровска“, в района на гарата и фабрика „Симоне“. Градът е атакуван сутринта между 8.30 и 9.00 ч. Неделя е, празник Благовещение е! Много хора са излезли навън, за да наблюдават заминаването на германските войски. Загиват 60 души и около 120 са ранени. Цялата улица „Александровска“ е декорирана в скръбни вести, пише в спомен Димитър Гогов – ученик по това време, който е ранен и губи 4-ма души от семейството си.
Ценни сведения за бомбардировката и трагичните резултати от нея, са записали директорите на Мъжката и Девическата гимназия, Йордан Харалампиев и Димитър Стоименов. Летописните и протоколни книги на училищата, представляват ценен документален извор, както за училищния живот, така и за важни моменти от историята на града и държавата.
В Траурния парк на гр. Кюстендил е изграден паметник, на който са изписани имената на жертвите! Всеки, който прекрачи прага на достолепната сграда на някогашната Мъжка гимназия, днес стопанисвана от ЕГ „Д-р П. Берон“, може да види паметната плоча, с имената на загиналите ученици. Направена – „За увековечаване паметта на загиналите ученици – изкупна жертва за свободата на Македония, Беломорието и Западните покрайнини“, пише в протокол на Учителския съвет, 13 май 1941 г.

 


Previous page
Важни културни събития

Културен календар

Годишен календар: 2021
ел. поща:
Въведете сумата: осем + девет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.

A1

Видео

Занаяти и изкуства

Добавен профил

Росен Арсов

Росен Арсов

Външни събития

Полезни връзки