ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

ВЕРНИСАЖ „ЦАРСКИТЕ ДВЕРИ НА СМИСЪЛА" НА СТАНИСЛАВ БОЖАНКОВ – СТАНКО
06 04 2022

СТАНИСЛАВ БОЖАНКОВ

„ЦАРСКИТЕ ДВЕРИ НА СМИСЪЛА"

(ГОЛЯМ СЪРДЕЧЕН ИКОНОСТАС-2)

6 април – 6 май 2022 г.

вернисаж 17.00 – 19.00 ч.

ХГ „Владимир Димитров – Майстора“, Кюстендил

 (Живописна инсталация „Царските двери на смисъла (Голям сърдечен иконостас-2)“, в недостроената нова част на галерията). Ще бъдат представени и експериментални графики, рисунки и колажи. С благодарност към Евелина Пенева (писател и преводач) за подареното чудесно заглавие. Заповядайте!

Живописната инсталация „Царските двери на смисъла (Голям сърдечен иконостас-2)" е плод изцяло на четвъртата вълна на коронавируса. Получи се изведнъж – спонтанно и неочаквано. Последователно и леко… Просто си е била готова… Вътре… И докато първия иконостас го работих двайсетина години, то вторият се появи от само себе си, по времето на Ковид-преживяванията ни от последно време, и със сигурност като реакция на силно компресираните ни от драматизма на битието ценностни, морални и чисто личностни натрупвания и същностни преображения. И макар все още без усещането за бъдеща война, но с набиващи се Джордж Оруелски ракурси, осезателно надничащи отвсякъде…
Пясък, въглен, намерени предмети от селската плевня… Без боя, иначе казано. И с чисти намерения… Един, своего рода, еко-иконостас… И не само заради настоящия цивилизационен контекст, в който живеем, с цялата параноична потребност от „еко“ – и във въздуха, в почвата, в чувстването, в ежедневното ни живеене, в обърканата и замърсена хармония на ценностните ни връзки и социална комуникация. Така от само себе си се появи и чисто формалната двойка-връзка в иконостаса, изразяваща се в „позитив-негатив“ трактовката на основния композиционен елемент – сърцето, издържан изцяло в черно-белия цветови спектър. Същото онова сърце от първия иконостас, същият цивилизационен “Perpetuum mobile”, център на драматизма на живеенето, извор на сълзите и духовните вибрации. Една своеобразна черно-бяла метафора, визуализираща времето и пътищата в техните крайно безкрайни посоки и безусловното им преминаване в бъдеще. Метафора за това „тук и сега“, което вече е минало, поглеждащо боязливо към утре, кръжаща с почти маниакално постоянство около формата на сърцето – двигател и естествено обиталище на душата и вярата. Една проба за осъзнаване на онова особено екзистенциално „електричество“ (посредством плюс-минус черно-бялата му позитивна негативност), вграждайки го в свободно импровизираната идея за иконостаса, като един спонтанен опит за сакрализация на процесите, в изначалните им трансмисии с „мисиите“ на индивидите по пътя им… Изконния, единствения и неповторяем… Завинаги нанякъде и… НАКЪДЕ?

Станислав Божанков

 

РОДЕН 1966 г. в Кюстендил.
ОБРАЗОВАНИЕ

Магистърска степен(MFA) в областта на графиката (1995 г.) в Академията за изящни изкуства „Ян Матейко“, Краков, Полша, в студиото на проф. Анджей Пийч. Работи в областта на живописта, рисунката и графика.
ВАЖНИ МЕЖДУНАРОДНИ ИЗЛОЖБИ, БИЕНАЛЕТА, ТРИЕНАЛЕТА

Около 400 изложби – Варна, Toрoнто, Тайпе, Майданек, Краков, Уимбълдън, Ибиса, Филаделфия, Сеул, Скопие, Ню Йорк, Канагава, Лодз, Белград, Любляна, Истанбул, Милано, Гуанлан, Гуанджоу, Панджин и др.
ВАЖНИ МЕЖДУНАРОДНИ НАГРАДИ И ГРАНТОВЕ
25 Международни и национални награди, отличия и дипломи
2003 – Ню Йорк, “The Pollock-Krasner Foundation Grant” (живопис)
2007 – Ню Йорк, “The Pollock-Krasner Foundation Grant” (графика, рисунка)
2016 – The 2016 American Art Awards (рисунка), Холивуд, САЩ
РАБОТИ В НАД 40 ПУБЛИЧНИ КОЛЕКЦИИ И МУЗЕИ – Полша, България, Румъния, Белгия, Малайзия, Eгипет, САЩ, Тайван, Турция, Италия, Сърбия, Испания, Босна и Херцеговина и др.
Празник на плодородието 2022
24/09/2022

Честване на 114 г. от обявяването на Независимостта на България
22/09/2022

Грамофонът - концерт-спектакъл на Виктор Калев
20/09/2022

XV Международен конкурс за шлагерна и стара градска песен “Пей сърце”- Кюстендил, 2022
10/09/2022

Празничен концерт на Симфониета Видин
06/09/2022

Отбелязване на 137 г. от Съединението на България
06/09/2022

"Музика под небето на Париж" на Ginger Groove
03/09/2022

ЗЛАТНИ ЯБЪЛКИ
03/09/2022

Сцени на Струма
03/09/2022

Уикенд програма "Кюстендилско лято" 2022
02/09/2022

Уикенд програма за децата в Хисарлъка
27/08/2022

Концерт на Струнен квартет "Пипков"
27/08/2022
Значими културни събития

Културен календар

Годишен календар: 2022
ел. поща:
Въведете сумата: четири + шест

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

A1

Видео

Занаяти и изкуства

Добавен профил

Росен Арсов

Росен Арсов

Външни събития

Полезни връзки