ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

„ПРАЗНИК НА ПЕПЕРУДИТЕ“
09 07 2022

През 2010 години се ражда една прелестно пеперудена идея – да се направи „Карнавал на пеперудите – летящите цветя над Полскоскакавишки водопад“ с място на провеждане село Полска скакавица. Осъществява се тази крилата идея от Община Кюстендил – Отдел Туризъм, съвместно с Българска фондация Биоразнообразие и Клуб „Екология и здраве“ при Пето основно училище „Христо Ботев“ град Кюстендил.
Карнавалът съвпада с Международната година на биоразнообразието и на сближаването на културите под мотото: „Биоразнообразието – ние сме част от него”.
Мястото за провеждане на карнавала не е случайно избрано. Полскоскакавишки водопад е трети по глемина в България. Обявен е за природна забележителност през 1960 г. Намира се в Земенски пролом, местообитание на повече от 700 вида пеперуди и място от европейската екологична мрежа CORINE. За изключителното биоразнообразие Земенския пролом е включен в „НАТУРА 2000". Някои от видовете са вписани в Червената книга на България.
Проломът е уникален с богатия си растителен и животински свят: над 600 растителни вида /35 са от национално значение, а 2 - от световно/, десетки видове птици, земноводни, влечуги, 19 вида риби, насекоми, 700 вида пеперуди. Някои видове пеперуди са застрашени и се нуждаят от специални грижи, за да оцелеят.
Празникът се провежда 4 поредни години / до 2013 г./. През тези години по време на карнавалните дни се правят изложби, състезания и викторини. Провеждат се кулинарни и карнавални конкурси, свързани тематично с пеперудите. Специално жури определя победителите за най-ефектен костюм на пеперуда, за най-артистично дефилиране, за най-добра и оригинална изява. Пресъздава се всичко, което е свързано с пеперудата. Избират се принц и принцеса пеперуда /за най-малките/ и крал и кралица пеперуда /за по-големи/. Раздават се награди и грамоти на победители и участници. Правят се палаткови лагери, походи по Земенски пролом. Има много музика, танци, игри, смях.
В годините на провеждане на карнавала са канени експерти и специалисти в сферата на биорознообразието и неговото съхранение: Петко Цветков - биолог, магистър по Екология от Българска фондация „Биоразнообразие”; Петър Петров – кооординатор по “Балкански Зелен пояс”; Мартина Колева - експерт ”Устойчив туризъм”; д-р Диана Златанова – експерт и зоолог към БФ Биоразнообразие, преподавател в СУ „Климент Охридски“; ст. н. с. д-р Стоян Бешков – биолог, ентомолог, завеждащ отдел „Безгръбначни животни” в Национален Природонаучен музей.
Изнесени са лекции и презентации пред гостие на празниците. Направена е демонстрация за ловене на нощтни пеперуди с научна цел от н.с. д-р Стоян Бешков.
За всичко случващо се на карнавала през тези години основни „ виновници” са децата от град Кюстендил.
И ето водопадът ни приканва и тази година /2022/ за пореден път да почустваме неговата прелест, да ни омъгьоса със своята пеперудена пъстрота.
На 09.07.2022 г. Община Кюстендил и Регионално Сдружение за Реформа и Развитие „Роден край“ имат удоволствието да Ви поканят на „Празник на пеперудите“ в село Полска скакавица.
Организаторите имат за цел да продължат празника като традиционен и съхранят идеята за опазване на природните богатства на района.
ПРОГРАМАТА ВКЛЮЧВА:
09 юли 2022г. село Полска Скакавица
- Откриване на празника: 11.00 ч. в двора на бившето училище.
Запознаване със Земенски пролом и Полскоскакавишки водопад.
- „Карнавал на пеперудите“
Конкурс за най-атрактивен костюм на пеперуда.
- Занимателни игри
- Спортни игри
- Награждаване на участниците
- Обяд и разходка по екопътеката
09 и 10 юли 2022г. местността "Чардака" село Раждавица
Начало 17.00 на 09.юли 2022г.
- музика, традиционни местни занаяти, плаж и много настроение.....
Основната идея на празника е да се съхранят природните ресурси и традициите в района, да се промени отношението към природата и да се осъзнаят възможностите, ползите и отговорностите за опазване на биоразнообразието и природното наследство на България.
И нека на тези ден се съберат приятели и почитатели на прекрасната природа. Това магическо място, Полскоскакавишки водопад, което се намира в приказния Земенски пролом, може да омагьоса всеки, който е пристигнал и да го прикани да се върне пак, и пак, и пак ...МАЙСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2024
29/05/2024

Майски музикални дни 2024
22/05/2024

Международен ден на музеите и Европейска нощ на музеите
18/05/2024

"Концерт с история. Прелюд към Шопен"
17/05/2024

МАЙСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2024
16/05/2024

„МЕЖДУЗВЕЗДНОТО ТУРНЕ НА ШКУМБАТА И ПРИЯТЕЛИ“ В КЮСТЕНДИЛ
09/05/2024

125 годишни от рождението на Петър Михалев
08/05/2024

Великденски концерти и събития в Кюстендилско
01/05/2024

Национален литературен конкурс за поезия "Биньо Иванов" 2024
26/04/2024

"Дихание" с Орлин Горанов
24/04/2024

148 години от избухването на Априлското въстание
20/04/2024

Април отново ще бъде месец на четенето в България с „Походът на книгите“
19/04/2024

Културен календар

Годишен календар: 2024
ел. поща:
Въведете сумата: четири + седем

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки