ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

VIII МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ „ВЕЛИКИ УЧИТЕЛИ“
03 08 2022

В периода 1-3 август 2022 г. в Голямата зала на читалище „Братство 1869“ гр. Кюстендил ще се проведат клавирни концерти на трима изтъкнати музиканти – Емануил Иванов, Александър Лиалиос и проф. Атанас Куртев.

Музикалните вечери са в рамките на осмото издание на Международен фестивал „Велики учители“, чийто организатори са Община Кюстендил, читалище „Братство 1869“,  Музикално общество „Александър Скрябин“ и читалище „Пробуда 1961“.

 

Програма на концертите:

1 август (понеделник)   18:00 ч. -  Клавирен концерт на ЕМАНУИЛ ИВАНОВ

                                                         в програмата: Бетовен, Скрябин, Шопен, Бузони, Лист

2 август (вторник)   18:00 ч.  -  Клавирен концерт на АЛЕКСАНДЪР ЛИАЛИОС 

                                                   в програмата: Шуберт, Скрябин

3 август (сряда)   18:00 ч.  -  Клавирен концерт на проф. АТАНАС КУРТЕВ

                                                в програмата: Брамс, Скрябин, Лист, Шопен

 

Емануил Иванов привлече вниманието на международната музикална общност след блестящия му успех – Първа награда на международния конкурс за пианисти „Феручо Бузони“ през 2019 в Италия. Това постижение на 20-годишния музикант беше последвано от концертни ангажименти в някои от най-престижните зали в света. Учи пиано при проф. Атанас Куртев от 2013 до 2018. В момента е студент с пълна стипендия в Кралската ко Емануил Иванов е носител на награди в престижни международни конкурси като „Алесандро Казагранде”, „Скрябин-Рахманинов”, „Павел Серебряков”, „Лист-Барток”, „Млади виртуози”, „Дину Липати” и др. Свързан с отличието му на конкурса „Феручо Бузони“ е соловият рецитал през февруари 2021, който Емануил Иванов изнесе в разгара на пандемията Covid-19 в миланската „Ла Скала“. нсерватория в Бирмингам. Участва в много фестивали в България, а също така има солови рецитали във Франция, Италия, Германия, Австрия, Кипър, Обединеното кралство и Полша. Свирил е с водещи оркестри в България и Италия. През концертния сезон 2021/2022 му предстоят престижни изяви по света, включително в прочутата зала „Херкулес“ в Мюнхен и Голямата зала на Филхармонията на Санкт Петербург.

Александър Лиалиос завършва Бакалавърска степен по пиано и композиция в Университет „Йейл”, САЩ. В НМА „Проф. П. Владигеров” завършва Магисктърска степен по пиано в класа на проф. д-р Атанас Куртев и Докторска степен по професионално направление - Музикално и танцово изкуство. Специализира в Консерваторията във Франкфурт на Майн. Има завоювани награди от престижни международни национални конкурси - GrandPrizeVirtuoso (I награда – камерна музика в дуо с Христо Иванов), Конкурс-фестивал в гр. Балашиха, Русия (I награда), Международен конкурс “Carl Filtsch”, Сибиу, Румъния (III награда – пиано и I награда – композиция), Общогръцки конкурс в гр. Солун (I награда), Лауреатст на конкурсите на Музикалните летни академии в Сан Даниеле, Италия, и Русалка, България (I награда), на международните конкурси „Албер Русел”, “Музиката и земята” и др. Изпълнителската дейност на Александър Лиалиос включва редовни концертни изяви както у нас, така и в чужбина – САЩ, Австрия, Германия, Италия, Русия, Гърция, Румъния, Япония.  Неговият репертоар включва солови и камерни произведения и концерти за пиано и оркестър от различни стилове и епохи, вариращи от ранния Барок до музиката на 21-ти век.

проф. д-р Атанас Куртев - пианист със свое индивидуално амплоа, търсещ предизвикателствата в изкуството дълбоко зад нотния текст, личност с огромна обща и музикална култура, изпълнител с над шест десетилетия активна концертна дейност почти във всички континенти. Произхожда от фамилия с богати музикални традиции. Първи негов преподавател по пиано е неговата майка Саша Ламбрева-Куртева. Висшето си музикално образование започва в Държавна музикална академия-София (1964). Последователно завършва с отличие Петербургската консерватория „Римски-Корсаков”(1969) и Брюкселската консерватория “Кралица Елизабет”(1973). По-късно специализира в Унгария и във Франция (1978). Завършва редовна аспирантура и защитава докторат по проблемите на ритъма и агогиката при интерпретацията на клавирното творчество на Скрябин (1977). От същата година работи като редовен преподавател по пиано в НМА „П.Владигеров“. Става доцент от 1989 г., професор в 1995 г. Има над 1000 сценични изяви, сред тях над сто като солист на симфонични оркестри. Изнасял е концерти в 20 европейски страни, в Средна и Южна Азия, в Африка и Далечния изток. Свирил е в Голямата зала на Берлинска филхармония, в залите на Московска консерватория, на Петербургска филхармония и Императорска капела, във Виенската зала „Й.Брамс“,Токийската  зала „Топан“ и др. Паралелно с концертната си дейност Атанас Куртев се занимава с активна просветителска, научно- изследователска и текстологична работа. Основател е на осем международни конкурса за пианисти в България сред които „Велики учители” и „Виктор Мержанов” в Кюстендил, както и на други национални състезания за млади пианисти. Атанас Куртев остава “аристократ на клавирните пространства”, както се нарича последната книга-албум, издадена за да обрисува неговия личностен и артистичен образ.

 XVII Национален конкурс за детска рисунка "Пролет върху листа"
21/03/2024

"Кюстендилска пролет" - Официален празник на град Кюстендил
21/03/2024

81 години от спасяването на българските евреи от Холокоста
09/03/2024

„Памет и плакати” в Къща музей „Димитър Пешев”
09/03/2024

146 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
03/03/2024

Отбелязване на 151 г. от гибелта на Васил Левски
19/02/2024

140 години от кончината на митрополит Иларион Ловчански и Кюстендилски
17/02/2024

ДЖАМАЛА 2024
10/02/2024

ДЖАМАЛА 2024
10/02/2024

ГОДИШНА НАЦИОНАЛНА НАГРАДА ЗА ЖИВОПИС НА ИМЕТО НА ВЛАДИМИР ДИМИТРОВ - МАЙСТОРА
01/02/2024

Честване на 146 години от Освобождението на град Кюстендил
28/01/2024

85 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА БИНЬО ИВАНОВ
16/01/2024

Културен календар

Годишен календар: 2024
ел. поща:
Въведете сумата: седем + десет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки