ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

КЮСТЕНДИЛ ОТНОВО Е ДОМАКИН НА ЗОНАЛНА ИЗЛОЖБА "СТРУМА"
15 10 2022

На официална церемония в галерията в Кюстендил кметът Петър Паунов връчи голямата награда на зонална изложба „Струма” на Иван Кънчев в присъствието на ценители и почитатели на изкуството. За да уважат културното събитие, дойдоха представители на арт средите от Перник, Благоевград и Кюстендил.

„Благодаря за прекрасните изживявания. Благодаря, че благодарение на вас отново „Струма“ оживява. Прекрасната ви колекция, резултат от вашите таланти, с които ви е надарил Бог, показва как може да живеем заедно в един много красив, сплотен и мирен свят. А сега и големият победител – г-н Иван Кънчев“, каза кметът Петър Паунов в приветственото си слово.

Наградата за живопис беше връчена на Николай Янакиев, за скулптура са отличени Георги Стойчев и Боян Александров, наградата за графика отиде при Станислав Божанков. В подредената изложба на ниво второ в галерията са представени 89 автори със 150 творби, представят се художници и творци от Сапарева баня, Дупница и особено ценно е присъствието на Любиша Пенев от Босилеград.

Гости на изложбата бяха областният управител Александър Пандурски, секретарят на община Кюстендил Светослав Василев. Прочетени бяха поздравителни адреси от кметовете на Благоевград и Перник.

От името на кмета на Благоевград приветствието прочете Бойка Велинова. „Изложба „Струма” е поредно доказателство, че творчеството обединява и гради мостове. Благодаря за вашата сърцатост и желание да създавате красота. Вярвам, че всички вие ще продължите да работите за развитие на културния живот”, се казва в поздравителния адрес на Илко  Стоянов, кмет на община Благоевград

Източник: https://struma.bg/

Източник на снимките: https://www.facebook.com/ArtGalleryVladimirDimitrovTheMaster

.........................................

Възстановената преди 22 години изложба обединява таланта на художниците от Благоевград, Кюстендил и Перник.
Откриването е на 15 октомври 2022 г. от 11:00 ч. В изложбата са представени 89 автори със 150 творби.

Своите творби в ХГ "Вл. Димитров - Майстора" ще представят художници от трите областни града, а в журито участие ще вземат и представители на Съюза на българските художници. По време на откриването на експозицията ще се излъчат номинираните и наградените художници.

Изложбата представя творби от почти всички жанрове на изобразителното изкуство – живопис, графика, скулптура, приложно изкуство. 

На 26 октомври 1968 г., в Галерията в Кюстендил се организира първата обща изложба на художниците от регионите по поречието на Струма (бившите Кюстендилски, Благоевградски и Пернишки окръзи). Случайно или абсолютно точно попадение е изборът на мястото – Кюстендил? Тихата красота на Струма и плодородните поля около бреговете ѝ са вечният извор на вдъхновение за Майстора и неговите следовници от различни поколения – родени тук или трайно свързани с града и околностите му.
През 1977 г. изложбата се организира отново под наименованието Обща зонална изложба „Струма“. Установява се нейният статут, периодичност и знак (автор на знака е кюстендилският художник Кирил Гогов). Предвижда се, с вероятно търсената символика на преминаващите последователно през трите окръга води на реката, изложбата да се организира през една година на ротационен принцип в един от градовете – Кюстендил, Перник, Благоевград.
До 1986 г. са организирани седем изложби – четири общи и три младежки. Следва деветгодишно прекъсване до 1995 г., когато Общата зонална изложба „Струма“ е възстановена отново. От 1997 г. изложбата става ежегодна, с ново деветгодишно прекъсване от 2004 до 2013 г., когато усилията на общините Кюстендил, Перник и Благоевград, както и на Съюза на българските художници, водят до възстановяване на изложбата чрез организирането на четиринадесетото ѝ издание в Перник. Подкрепата на Съюза на българските художници в организирането на изложбата и участието на неговите представители в селекционните и наградни журита са неизменна част от условията за съществуването на изложбата.
Зонална изложба „Струма“ представя творби от почти всички жанрове на изобразителното изкуство – живопис, графика, скулптура, приложно изкуство. По традиция преобладаващият жанр е живописният.
Дългият период от над петдесет години съществуване на изложбата дава възможност да се проследи самостоятелното развитие на авторите, между които се разчитат вече утвърдени имена на българското изобразително изкуство. Освен представителността на региона, Зонална изложба „Струма“ е показател и за приемствеността на поколенията. Общите изложби винаги са имали за цел да покажат новото и актуалното в художествения живот, новите имена, появили се в него, развитието на вече познатите, без да бъдат формално представяне на творби от различни автори (неизбежният въпрос е дали са успявали и ще успяват ли).170 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЕФРЕМ КАРАНОВ
27/01/2023

ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА ТОДОР НАУМОВ
20/01/2023

135 години от рождението на Иван Момчилов
19/01/2023

84 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА БИНЬО ИВАНОВ
16/01/2023

Новогодишна музикална нощ 2023
01/01/2023

За Коледните празници в Кюстендил
24/12/2022

Областен конкурс „Коледа” 2022
23/12/2022

Общински конкурс "Коледа е, стават чудеса" 2022
22/12/2022

„ОТ ИГНАЖДЕН ДО СУРВА“
19/12/2022

"С МУЗИКА ЗА КОЛЕДА"!
15/12/2022

КОНЦЕРТ „КОЛЕДНИ ЗВЪНЧЕТА“
14/12/2022

"Хората, които променят България"
13/12/2022
Значими културни събития

Културен календар

Годишен календар: 2023
ел. поща:
Въведете сумата: седем + девет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

A1

Видео

Занаяти и изкуства

Добавен профил

Росен Арсов

Росен Арсов

Външни събития

Полезни връзки