ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 20 ГОДИНИ ОТ ТЪРЖЕСТВЕНОТО ОТКРИВАНЕ НА КЪЩА-МУЗЕЙ "ДИМИТЪР ПЕШЕВ" В КЮСТЕНДИЛ
25 10 2022

На 25 октомври бяха отбелязани 20 години от тържественото откриване на къщата-музей "Димитър Пешев" в Кюстендил. Къщата-музей съхранява единствената експозиция в България, специализирана по темата за спасяването на българските евреи. 

На юбилейното събитие присъстваха представители на местната и държавната власт, църквата, организацията на евреите "Шалом" в България и гости от Израел. Сред гостите бяха и представители на Министерство на външните работи на Р България. Поздравителни адреси за годишнината изпратиха президентът Румен Радев, посланика на държавата Израел Йорам Елрон и директорът на Дипломатическия институт към МнВР Таня Михайлова.

Събитието бе организирано от Община Кюстендил и Регионален исторически музей "Акад. Йордан Иванов". В него участие взеха децата от ВГ "Калпазани", с ръководител Лили Александрова. В празничното слово бяха прочетени стихове на кюстендилския поет от еврейски произход Симчо Исаков и откъси от писмото на Димитър Пешев, което преобръща историческите събития през март 1943 г. За ролята на кюстендилци в спасяването на хилядите български евреи по време на Втората световна война и експозицията в къщата-музей "Димитър Пешев" говори доц. д-р Ангел Джонев, който е и неин автор. Архиерейският наместник на кюстендилска духовна околия Архимандрит Исаак поздрави присъстващите на събитието и подчерта важната роля на църквата в това значимо и със световна стойност дело на българската държава. Сред гостите на събитието бе и зам.-председателят на организацията на евреите "Шалом" в България, който в емоционална реч изказа своята благодарност и тази на целия еврейси народ за хилятите спасени животи от българското гражданство, начело с петимата кюстендилци Димитър Пешев, Иван Момчилов, Асен Суйчмезов, Петър Михалев и Владимир Куртев.

През 2023 година предстоят множество национални чествания, във връзка с 80-годишнината от спасяването на българските евреи. Част от Инициативния комитет, създаден с Решение на Министерски съвет тази година е и кметът на Община Кюстендил. По този повод Регионалният исторически музей в града и Община Кюстендил подготвят богата програма от чествания за юбилейното събитие, като неин основен акцент ще бъде бележитата дата 9 март.

Къщата-музей "Димитър Пешев" в Кюстендил е създадена по съвместен проект между Община Кюстендил и Съюза на българските евреи в Израел, реализиран в периода август 2002 – март 2003 г. Тя е точно копие на родната къща на Димитър Пешев. Експозицията в музея проследява живота на българския политик и общественик – семейна среда, образование, служба в българската армия и участие във войните за национално обединение, професионална реализация като съдия и адвокат. Обхваната е и темата на антиеврейската политика на България (1941–1944 г.) след налагането на хитлеристката власт в Германия, с дискусиите за приемането на Закона за защита на нацията. 

   Музеят бе открит на 25 октомври 2002 г., а постоянната музейна експозиция в него - на 9 март 2003 г., във връзка с 60-та годишнина от кюстендилската акция за спасяването на българските евреи. Музейната сбирка беше обновена по повод седемдесетата годишнина от акцията по спасяването на българските евреи, с документи от Централния държавен архив, Архива на Министерството на вътрешните работи, Комисията по досиетата, Държавния военно-исторически архив – В. Търново, Държавния архив – Кюстендил, Организацията на евреите в България "Шалом" – регион Кюстендил и Регионалния исторически музей в града.

Личните вещи в музея са дарение от наследниците на спасителите на българските евреи, а кабинетът на Димитър Пешев е възстановен с дарение от Народното събрание. В къщата-музей се пазят лични вещи на  петимата "праведници на света"  Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Димитър Пешев, Иван Момчилов и Петър Михалев, предоставени от техните наследници. В сбирката са включени  две чернови на известното писмо до министър-председателя Богдан Филов, писани от ръката на Пешев. Сред материалите е и паметната плоча на загиналите евреи във войните за обединението на българския народ през 1912-1913 г. и 1915-1918 г., стояла в бившата кюстендилска синагога, която вече не съществува.

 СТУДЕНТСКИ ПЛЕНЕР „В ДУХА НА МАЙСТОРА“
06/06/2023

"Феи на пушека" на кюстендилския поет Методи Джонев
06/06/2023

Ден на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България
02/06/2023

ХХVII ЕЖЕГОДНИ КЮСТЕНДИЛСКИ ЧЕТЕНИЯ, 2-4 ЮНИ 2023 Г., КЮСТЕНДИЛ
02/06/2023

Литературен конкурс „Биньо Иванов” 2023
01/06/2023

Международен ден на детето
01/06/2023

Мюзикъл "Принцът"
31/05/2023

25 ГОДИНИ БЕЗ БИНЬО
27/05/2023

24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий
24/05/2023

ТЪРЖЕСТВЕН КОНЦЕРТ НА ЧИТАЛИЩЕ „БРАТСТВО 1869” ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ
23/05/2023

"ЗА КОРЕНИТЕ (ЖИВОПИС, ГРАФИКА, КОЛАЖИ)"
23/05/2023

Годишна изложба на клуб "Компютърен график" към ПМГ Кюстендил
22/05/2023

Културен календар

Годишен календар: 2023
ел. поща:
Въведете сумата: две + три

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки