ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 20 ГОДИНИ ОТ ТЪРЖЕСТВЕНОТО ОТКРИВАНЕ НА КЪЩА-МУЗЕЙ "ДИМИТЪР ПЕШЕВ" В КЮСТЕНДИЛ
25 10 2022

На 25 октомври бяха отбелязани 20 години от тържественото откриване на къщата-музей "Димитър Пешев" в Кюстендил. Къщата-музей съхранява единствената експозиция в България, специализирана по темата за спасяването на българските евреи. 

На юбилейното събитие присъстваха представители на местната и държавната власт, църквата, организацията на евреите "Шалом" в България и гости от Израел. Сред гостите бяха и представители на Министерство на външните работи на Р България. Поздравителни адреси за годишнината изпратиха президентът Румен Радев, посланика на държавата Израел Йорам Елрон и директорът на Дипломатическия институт към МнВР Таня Михайлова.

Събитието бе организирано от Община Кюстендил и Регионален исторически музей "Акад. Йордан Иванов". В него участие взеха децата от ВГ "Калпазани", с ръководител Лили Александрова. В празничното слово бяха прочетени стихове на кюстендилския поет от еврейски произход Симчо Исаков и откъси от писмото на Димитър Пешев, което преобръща историческите събития през март 1943 г. За ролята на кюстендилци в спасяването на хилядите български евреи по време на Втората световна война и експозицията в къщата-музей "Димитър Пешев" говори доц. д-р Ангел Джонев, който е и неин автор. Архиерейският наместник на кюстендилска духовна околия Архимандрит Исаак поздрави присъстващите на събитието и подчерта важната роля на църквата в това значимо и със световна стойност дело на българската държава. Сред гостите на събитието бе и зам.-председателят на организацията на евреите "Шалом" в България, който в емоционална реч изказа своята благодарност и тази на целия еврейси народ за хилятите спасени животи от българското гражданство, начело с петимата кюстендилци Димитър Пешев, Иван Момчилов, Асен Суйчмезов, Петър Михалев и Владимир Куртев.

През 2023 година предстоят множество национални чествания, във връзка с 80-годишнината от спасяването на българските евреи. Част от Инициативния комитет, създаден с Решение на Министерски съвет тази година е и кметът на Община Кюстендил. По този повод Регионалният исторически музей в града и Община Кюстендил подготвят богата програма от чествания за юбилейното събитие, като неин основен акцент ще бъде бележитата дата 9 март.

Къщата-музей "Димитър Пешев" в Кюстендил е създадена по съвместен проект между Община Кюстендил и Съюза на българските евреи в Израел, реализиран в периода август 2002 – март 2003 г. Тя е точно копие на родната къща на Димитър Пешев. Експозицията в музея проследява живота на българския политик и общественик – семейна среда, образование, служба в българската армия и участие във войните за национално обединение, професионална реализация като съдия и адвокат. Обхваната е и темата на антиеврейската политика на България (1941–1944 г.) след налагането на хитлеристката власт в Германия, с дискусиите за приемането на Закона за защита на нацията. 

   Музеят бе открит на 25 октомври 2002 г., а постоянната музейна експозиция в него - на 9 март 2003 г., във връзка с 60-та годишнина от кюстендилската акция за спасяването на българските евреи. Музейната сбирка беше обновена по повод седемдесетата годишнина от акцията по спасяването на българските евреи, с документи от Централния държавен архив, Архива на Министерството на вътрешните работи, Комисията по досиетата, Държавния военно-исторически архив – В. Търново, Държавния архив – Кюстендил, Организацията на евреите в България "Шалом" – регион Кюстендил и Регионалния исторически музей в града.

Личните вещи в музея са дарение от наследниците на спасителите на българските евреи, а кабинетът на Димитър Пешев е възстановен с дарение от Народното събрание. В къщата-музей се пазят лични вещи на  петимата "праведници на света"  Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Димитър Пешев, Иван Момчилов и Петър Михалев, предоставени от техните наследници. В сбирката са включени  две чернови на известното писмо до министър-председателя Богдан Филов, писани от ръката на Пешев. Сред материалите е и паметната плоча на загиналите евреи във войните за обединението на българския народ през 1912-1913 г. и 1915-1918 г., стояла в бившата кюстендилска синагога, която вече не съществува.

 170 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЕФРЕМ КАРАНОВ
27/01/2023

ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА ТОДОР НАУМОВ
20/01/2023

135 години от рождението на Иван Момчилов
19/01/2023

84 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА БИНЬО ИВАНОВ
16/01/2023

Новогодишна музикална нощ 2023
01/01/2023

За Коледните празници в Кюстендил
24/12/2022

Областен конкурс „Коледа” 2022
23/12/2022

Общински конкурс "Коледа е, стават чудеса" 2022
22/12/2022

„ОТ ИГНАЖДЕН ДО СУРВА“
19/12/2022

"С МУЗИКА ЗА КОЛЕДА"!
15/12/2022

КОНЦЕРТ „КОЛЕДНИ ЗВЪНЧЕТА“
14/12/2022

"Хората, които променят България"
13/12/2022
Значими културни събития

Културен календар

Годишен календар: 2023
ел. поща:
Въведете сумата: пет + девет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

A1

Видео

Занаяти и изкуства

Добавен профил

Росен Арсов

Росен Арсов

Външни събития

Полезни връзки