ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

АВТОРИ ОТ ДИМИТРОВГРАД С НАЙ-ДОБРИТЕ СИ ТВОРБИ В ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ
19 04 2011
Изложба от подбрани творби на 13 димитровградски художници гостува в една от залите на Художествената галерия „Вл. Димитров”-Майстора. Инициативата, организацията и финансирането на културното събитие са заслуга на Дружеството на художниците в Димитровград. Експозицията, която вече е била показана и на други места в страната, ще остане около десетина дни. 
Почитателите на изобразителното изкуство, които се събраха тук за откриването на изложбата, бяха очаровани от представените великолепни живописни платна, пластики и дърворезби, част от които са вдъхновени от духа на Възкресение Христово.

Художникът Жеко Димитров, който м.г. гостува със своя самостоятелна изложба в читалище „Братство”, благодари за топлото посрещане в Кюстендил. Той изрази дълбокото си вълнение и радост, породени от възможността да представи творбите си в галерията на Майстора – „от най-хубавите и представителните в страната”. Ж. Димитров представи дружеството на художниците в Димитровград, което има 17 членове.
Ж. Димитров започва да рисува преди 10 години. Представял е свои творби в много галерии в страната, както и в Австрия, в Полша и др.

Той обича да изобразява пейзажи, както и жизнено важни теми от живота. Помрачените нравствени човешки взаимоотношения, моралната деградация, предизвикват у твореца спонтанна болка, той прави всичко по силите си да ги лекува със своите картини и послания. Той копнее отношенията между хората да станат приятелски, честни, искрени, любвеобилни...С идването на един Спасител на земята надеждата изгрява отново със светлината, която дава Христос. Художникът препоръчва на всекиго да прочете поне веднъж библията – той се занимава с изследователска дейност върху нея от 30 години и черпи оттам голямо вдъхновение. Всеки може и трябва да открехне душата си към доброто, да излъчи духовна светлина, да скъсим разстоянията помежду си, да станем по-близки. Тогава по-лесно ще се справим с изпитанията на живота. Когато сме отдалечени, товарът става по-тежък, според всестранно надарения творец.
Димитровград – градът на Пеньо Пенев, и днес поддържа жива поетическата традиция, един от представителите на която е художникът и музикантът Жеко Димитров. Рецитал по негови стихове и под негов музикален съпровод и скромен, но стилен коктейл отбелязаха финала на културното събитие, както и пожелания за здраве, нови творчески успехи и още много срещи.
Автор: Райка Велкова, вестник "Наблюдател"


„47 години от създаването на Вокална формация „Неразделни“
25/11/2022

Представяне на книгата на Светла Радкова "Като днес, като винаги"
23/11/2022

КОНЦЕРТ НА АНСАМБЪЛ „ВИХРЕН“ И АНСАМБЪЛ „ЕЗЕРЕЦ“
19/11/2022

КОНЦЕРТ ЗА ДЕНЯ НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО
18/11/2022

Представяне на книгата "Тихо! За това не се говори"
17/11/2022

Спектакъл "Умопомрачение" от Сам Бобрик
16/11/2022

Среща с автора на книгата „Светец и цар“
15/11/2022

ПРЕДСТАВЯНЕ НА СТИХОСБИРКАТА „СРЕДНОЩНИ ОТКРОВЕНИЯ“
11/11/2022

Представяне на книгата „Дáри”
08/11/2022

"Мюзикъл и рок" с участието на Рок група Б.Т.Р
08/11/2022

Национална награда за скулптура „Акад. Иван Лазаров“
01/11/2022

КЛАВИРЕН КОНЦЕРТ
01/11/2022
Значими културни събития

Културен календар

Годишен календар: 2023
Годишен календар: 2022
ел. поща:
Въведете сумата: едно + десет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

A1

Видео

Занаяти и изкуства

Добавен профил

Росен Арсов

Росен Арсов

Външни събития

Полезни връзки