ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Минали събития

145 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА КЮСТЕНДИЛ
29 01 2023


29.01.2023

 

Площад "Велбъжд" - 11:00 ч.

  • Празнично шествие от площад "Велбъжд" до паметника на Ильо Войвода
  • Поднасяне на венци и цветя
  • Историческа възстановка на Освобождението на Кюстендил от Османско владичество с участието на регионални клубове към Национално дружество "Традиция"

 


 

Къща-музей "Ильо Войвода" 10:00 –16:00 ч.

Безплатно посещение на експозицията "Национално-освободителните борби на

населението от Кюстендилския край"

 


 

Организират Община Кюстендил,

Регионален исторически музей "Акад. Йордан Иванов" и НЧ "Ген. Владимир Заимов 2013"

 


Автор на снимките: Владислав Чанев

Община Кюстендил изказва благодарност на всички участници във възстановката, подготвена от Национално дружество "Традиция" - на всички гости от градовете Силистра, Априлци, Сливница, София, Радомир, Панагюрище, Мирково, Благоевград и Велико търново; на членовете на клуб "Традиция" при НЧ "Ген. Вл. Заимов", Кюстендил и на танцьорите от ТА "Пауталия", при НЧ "Пауталия 2008", Кюстендил.


 

Пресъздадоха исторически сцени от Освобождението на Кюстендил

Пресъздадоха исторически сцени от Освобождението на Кюстендил, предаде репортер на Агенция "Фокус“. По повод 145-годишнината от Освобождението на Кюстендил от османско владичество, пред къща-музей "Ильо войвода“ се състоя историческа възстановка. В нея участваха представители на клуб "Традиция“ и на Фолклорен танцов ансамбъл "Пауталия“.

Пред жители и гости на Кюстендил бяха пресъздадени отделни сцени от преди 145 години. В хода на Руско-турската война от 1877 – 1878 година, югозападните български земи се оказват в страни от главното направление на руската армия, насочена към превземането на Одрин и застрашаване на Цариград. След превземането на София, Радомир и Дупница, през Кюстендил се проточват кервани от бягащите поробители.

В тези дни градът изглежда като разорен, опустял град – чаршията затворена, гражданите българи се крият, училищата превърнати във военни болници. В тези критични и опасни за Кюстендил дни митрополит Иларион и свещеници, сутрин и вечер, четат молитви, молят Бога да съхрани християнското население и да го избави и освободи от робството.

Българското население в града, подложено на произволите на черкезките шайки, на изстъпления на башибозук, на отмъщението на бягащите турски войници и мюсюлманско населени, очаква с трепет час по-скорошното си освобождение. В града тупкат 3 600 български сърца, приклещени от радостта на надеждата и ужасът на неизвестността.

На 29 януари в Кюстендил е изпратен руски боен отряд - три гвардейски пехотни батальона, с IV улановски харковски полк, с  две батареи артилерия и четата на Ильо войвода е под командването на генерал-майор Майендорф. Той атакува противника, чуват се топовни гърмежи,  гърмят пушки, чуват се руски команди. След кратка престрелка турските военни части побягват. По време на сражението са убити 150 души, взети са 100 пленници, пленени са 2 знамена и складове с оръжие.

Радостта на кюстендилци е неизказана. Улиците са препълнени с хора и  всеки се стреми да срещне победителите, за да изкаже благодарността си. Улиците почервеняват от разкъсани червени фесове. Навсякъде се виждат лицата на българите , наложили гугли от овча кожа на главите си - символ на дългоочакваната свобода и българщината.

Така на 29 януари, един час преди стъмване, се строшиха тежките окови на петвековния роб в Кюстендил. Свободата идва  навреме! Само след два дни е обявено примирието в Одрин.

Участници във възстановката бяха членове на Национално дружество "Традиция" и танцьорите от Танцов ансамбъл "Пауталия".

Автор: Венцеслав ИЛЧЕВ; https://www.focus-news.net/novini/regioni/Presuzdadoha-istoricheski-sceni-ot-Osvobozhdenieto-na-Kyustendil-1548251

 Кюстендилска пролет 2023
21/03/2023

КЮСТЕНДИЛ ПОСРЕЩНА ПРОЛЕТТА
21/03/2023

ШЕСТНАДЕСЕТИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА „ПРОЛЕТ ВЪРХУ ЛИСТА” - 2023г.,
20/03/2023

ГРАДЪТ. СВЕТЛИНА И СЯНКА
19/03/2023

Претендентки за титлата "Девойка Кюстендилска пролет“ 2023
18/03/2023

Пролетен концерт
16/03/2023

През март в Регионален исторически музей – Кюстендил
10/03/2023

80 години от спасяването на българските евреи от Холокоста
09/03/2023

ИЗЛОЖБА НА ГОБЛЕНИ
08/03/2023

ТЪРЖЕСТВЕН КОНЦЕРТ
03/03/2023

145 години от Освобождението на България
03/03/2023

„Мемоарите на един Въргал“
03/03/2023
Значими културни събития

Културен календар

Годишен календар: 2023
ел. поща:
Въведете сумата: седем + девет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

A1

Видео

Занаяти и изкуства

Добавен профил

Росен Арсов

Росен Арсов

Външни събития

Полезни връзки