ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Предстоящо

Честване на 114 г. от рождението на акад. Марин Големинов
28/09/2022

28.09.2022 г. – 17:30 ч. - ХГ "Вл. Димитров - Майстора"

  • Връчване на Национална награда за принос в музикалното изкуство "Акад. Марин Големинов" 
  • Концерт на Веско Стамболов

Организират – Община Кюстендил, Музикално сдружение „Марин Големинов” и Наследници на Големинов


 


 

Клавирен рецитал на Веско Стамболов

В програмата:

ЙОХАН СЕБАСТИАН БАХ

(1685 – 1750)

Сюита във фа минор BWV 823

Прелюд 

Сарабанда 

Жига 

 

 

МАРИН ГОЛЕМИНОВ 

 

(1908 - 2000)

 

Микровариации

Арабеска

Пиерò

Размисъл

Фреска

Импровизация

Песен

Танц

 

ВОЛФГАНГ АМАДЕУС МОЦАРТ

(1756 - 1791)

Соната във си бемол мажор KV 281

Allegro

Andante amoroso

Rondeau. Allegro

 

ЛУДВИГ ван БЕТОВЕН 

(1770 - 1827)

Соната в Ла мажор Оп. 2 № 2

Allegro vivace 

Largo appassionato

Scherzo. Allegretto

Rondo. Grazioso

 

ФЕЛИКС МЕНДЕЛСОН БАРТОЛДИ 

(1809 - 1847)

Фантазия (Шотландска соната) във фа # минор Оп. 28

Con moto agitato 

Allegro con moto

Presto

 

ВЕСКО СТАМБОЛОВ завършва СМУ „Добри Христов“ в родния си град Варна и НМА „Панчо Владигеров“. Негови учители са Мария Гинева, Димо Димов и Красимир Тасков. Концертирал е в много страни на Европа, Азия и Африка, както и на всички международни фестивали у нас.

Репертоарът му включва над 40 концерта за пиано и оркестър, между тях: двата на Шопен, Шуман, Григ, Чайковски - № 1, Равел - Сол мажор, Рахманинов - № 3, Прокофиев - № 3, Шостакович - № 1, както и рядко изпълнявани концерти от Йохан Кристоф Фридрих Бах,  Карл Филип Емануел Бах, Йохан Кристиан Бах, Леополд Кожелух, Хенрик Гурецки и много други. Стамболов е солирал в стотици концерти на всички оркестри у нас.

Значителна част в дейността на Веско Стамболов заема българската музика. Осъществил е първото интегрално изпълнение на последните клавирни цикли на Панчо Владигеров (от опус 64 до опус 70), студийни записи на Клавирните концерти на Марин Големинов и Любомир Пипков със СО на БНР с диригенти Марк Кадин и Станислав Ушев, както и неколкократно изпълнение на Клавирния концерт от Марин Големинов със Симфониета-Шумен с диригент Станислав Ушев, проект, за който Стамболов е удостоен с Националната награда “Акад. Марин Големинов” 2020 г. Има в репертоара си всички клавирни и камерни произведения на Любомир Пипков. На 3 март 2021 г. каталунската звукозаписна компания Columna Música пусна на музикалния пазар компакт диск на Веско Стамболов с творби от Ненов, Пипков, Владигеров, В. Стоянов и Големинов. Дискът е отличен със “Златен меломан” за септември’2021 на специализираното издание за класическа музика “Melómano”,  Мадрид.

Стамболов е осъществил редица проекти свързани изцяло с Й. С. Бах: рецитали в „Музикферайн” – Виена; в новата концертна зала MuTh във Виена; в Барселона (седем рецитала); на фестивалите „Изкуството на Барока“, „Аполония“, “Софийски музикални седмици”, „Салон на изкуствата“ и мн. др. Реализира първото в България интегрално изпълнение на 8-те концерта на Бах за соло клавир и оркестър, както и концертите за 2, 3 и 4 клавира. Изпълнява Бахови концерти десетки пъти и в чужбина - Виена, Нюрнберг, Истанбул, на фестивалите в Афленц , Маон и Сюдадела. Германската звукозаписна компания “Metarecords” издава два компакт-диска на Стамболов с интеграл на соловите клавирни концерти на Бах със струнен квартет. Специализираното списание за клавирно изкуство -  “Pianonews” отличава първия му Бахов  диск като “Диск на месеца” за май и юни 2004 измежду 20 CD-та на световно известни пианисти.

Записва двоен компакт диск с творби на Рахманинов за две пиана заедно с Весела Маринова за “Nimbus records” – Великобритания;  за “Metarecords”, Германия - двата клавирни концерта на Шопен в камерна версия. Има диск  с Ре мажорния Концерт от Хайдн със „Софийски солисти”, дир. Пламен Джуров. Запис на БНТ на Третия концерт на Рахманинов с НСО и Росен Миланов. В края на 2020 година Columna Música издава диск на клавирно дуо Бругаля-Стамболов с “Пролетно тайнство” от Стравински и “Пепеляшка” от Прокофиев. Дискът е отличен като "Диск на месеца за февруари и март 2021" от каталунското специализирано списание “440 Clàssica”.

 

Носител е на редица награди от наши и международни конкурси и Националните награди  “Кристална лира”  2004 и “Акад. Марин Големинов” 2020.

От 2012 г. живее в Каталуня, където е професор по камерна музика и пиано във Висшата Консерватория „Лисеу“ - Барселона.

  


През октомври в ХГ "В. Димитров - Майстора"
04/10/2023

ИЗЛОЖБА „ПРИЯТЕЛИ“
04/10/2023

Иван Пенев "Мозайка - стъкло"
04/10/2023

През октомври в Общински драматичен театър
05/10/2023

През октомври в НЧ "Братство 1869"
05/10/2023

КРАСИ МАЙСКИ В КЮСТЕНДИЛ
05/10/2023

През октомври в Регионален исторически музей 'Акад. Йордан Иванов"
06/10/2023

„ПЕСЕНТА Е ПОЕЗИЯ, ПОЕЗИЯТА - ПЕСЕН“
06/10/2023

През октомври в НЧ "Пробуждане - 2022" - с. Шипочано
31/10/2023

Културен календар

Годишен календар: 2023
ел. поща:
Въведете сумата: осем + девет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки