ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Предстоящо

115 години от рождението на Марин Големинов
28/09/2023

На 28 септември, вече по традиция, в Кюстендил се връчва Националната награда за принос в музикалния живот „Акад. Марин Големинов“. Големият български композитор е роден именно в Кюстендил през 1908. Музикалният му път преминава през София, Париж и Мюнхен. Той е един от видните представители на второто поколение български композитори – тези, които са учили в чужбина (Големинов –в Скола Канторум в Париж при Венсан д‘Енди), върнали са се и са създали българска композиторска школа. Носител на Хердерова премия, Кавалер на ордена за изкуство и култура на Франция, доктор хонорис кауза на Националната музикална академия, на която е бил и ректор, той оставя ярка музикална следа в културния живот на България със своите опери, балети, симфонии, квартети, инструментални концерти, камерни творби.

През 2016 година по инициатива на наследниците на Големинов в лицето на неговата внучка Лилия и Музикалното сдружение „Марин Големинов“ – Кюстендил и с подкрепата на община Кюстендил е учредена наградата, като първи нейни носители са музикантите от камерен ансамбъл Софийски солисти с диригент Пламен Джуров. През следващите години с наградата Големинов са удостоявани Павел Герджиков, балет Арабеск, дуото Ангел Станков – Йосиф Радионов, Веселин Станев, Павел Балев, като през миналата 2022 бе отличен диригента Георги Димитров.

Статуетката, която се връчва на носителите на наградата, е изработена от Милко Добрев. Тя е придружена от сумата от 5000 лева, предоставяна от община Кюстендил.

Тази вечер на официална церемония ще бъде обявен следващия носител на наградата „Акад. Марин Големинов“. По традиция на тази дата се открива и музикалния сезон в Кюстендил. Събитието е от 18.30 в залата на галерията „Владимир Димитров – Майстора“ (интересен факт е, че двамата видни кюстендилци са се познавали и уважавали). Ще бъде показан премиерно филма на Елисавета Станчева и Ясен Харалампиев „Нестинарка. Голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов“, създаден за 80-годишнината от премиерата на танцовата драма Нестинарка на Големинов, фокусирайки се върху една от многобройните й постановки. Продуцент на филма е Лаврен Петров, внук на големия българки художник Цанко Лавренов. Лаврен Петров ще присъства на премиерата, както и изкуствоведката Елисавета Станчева, сценарист на лентата. Вечерта е със специалното участие на младата пианистка Анжела Тодорова, която пристига от Виена, където следва и ще изпълни пиесите от Младежкия албум на Марин Големинов. Вход – свободен. 


ПРЕЗ МАЙ В ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ ,,ВЛАДИМИР ДИМИТРОВ – МАЙСТОРА“
01/05/2024

В Регионален исторически музей – Кюстендил през май 2024 г.
01/05/2024

През май в Общински театър Кюстендил
01/05/2024

МАЙСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2024
16/05/2024

"Концерт с история. Прелюд към Шопен"
17/05/2024

Международен ден на музеите и Европейска нощ на музеите
18/05/2024

ПРАЗНИК НА ЧЕРЕШАТА 2024
28/06/2024

„ПЕЙ СЪРЦЕ“ 2024
07/09/2024

Културен календар

Годишен календар: 2024
ел. поща:
Въведете сумата: едно + десет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки