ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Читалища

ЧИТАЛИЩЕ "ПРОБУДА 1919", С. КОПИЛОВЦИ

Председател: Людмила Пухова

Секретар: Евелина Димитрова

Адрес: общ. Кюстендил, с. Копиловци, ул. ,, Възраждане “ № 6

Тел: 0878700506

E-mail: probuda_19kn@abv.bg

 

Н Ч ,,Пробуда – 1919“ вече отбеляза 101 години - на възраждане, на  всеотдайна, сърцата дейност на поколения читалищни дейци - будители и предани сподвижници, за да бъде съхранена българската духовност и традиция.

         Читалището е създадено през 1919 година,  когато след края на Първата световна война мъжете се завръщат от фронта, тогава се събират  по будните  и инициативни младежи и възрастни, които създават читалище " Пробуда ". Културно - просветната дейност се състои в организиране на вечеринки и викторини, четене на сказки и ограмотяване от учителите Георги Марков и  Петър Цръцорков.

Създава се библиотека с дарения от местното население.

Секретар на читалището е  Петър Стоянов членове на настоятелството са Георги Масларов, Георги Туликов, Симеон Младенов и Александър Георгиев. Не е възможно да изброя имената на всички самодейци, преминали през читалищната сцена, но искам да отдам заслужена почит към онези, които вече не са сред нас и да благодаря на всички , които не щадяха своето време и сили, неплатен творчески труд, в името на читалищното дело.

В традиционни празници на читалището с групата за възстановяване на обреди и обичаи се възстановяват различни автентични  обичаи, приготвят се обредни хлябове и обредни ястия, деца и възрастни рецитират стихове и разказват притчи. Организираме разнообразни конкурси. Всички празници завършват с изпълнения на народни песни от Д Ф Г ,, Трендафилче “ и други талантливи членове на читалището, продължаваме с танци и надиграване свързани със съответните празници.

В работилниците ,, Сръчни ръчички “ участват деца и възрастни изработваме сурвачки, мартеници, обредни хлябове и ястия с които участваме в местни, регионални и общински празници. Всяка година правим инициативи ,, Дни на добри дела “ , други спортни  инициативи , участваме и в прекрасните  празници и чествания  на

Н Ч ,, В. Димитров Майстора – 1919” с. Шишковци и  

НЧ ,, Съгласие -2007 “ с. Жабокрът .

Тринадесет поредни години подготвихме и участвахме в красивите и уникални празници на община Кюстендил и отдел  Култура и духовно развитие ,,  Празник на черешата ” , ,,  Череши в кухнята “ , ,, Панагия въздигане на хляба “ , ,, Празник на плодородието”


Previous page

Културен календар

Годишен календар: 2024
ел. поща:
Въведете сумата: две + десет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки