ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Читалища

ЧИТАЛИЩЕ "СВЕТЛИНА 1922", С. КОНЯВО

Председател: Емилия Янева

Секретар: Десислава Борисова

Адрес: 2540, село Коняво

Тел: 0897 939 951 

E-mail: svetlina_1922@abv.bg

 

ЧИТАЛИЩЕ „СВЕТЛИНА”  с. КОНЯВО

Народното читалище е израз на исконния стремеж на хората към просвета и култура, пример за силата на творческия дух на народа. Читалището има историческа заслуга за запазването и развитието на българския език, за зараждането на театралното, музикалното и др. изкуства, за развитието на библиотечното дело.

“Идеята за създаване на читалище в с. Коняво възниква непосредствено преди Първата световна война-1918 г., но тя си остава като идея, защото започва войната. Идеята се подхваща наново от прогресивните учители Димитър Стоянов, Петър Тошев и Станимир Антонов.  Едва на 12 февруари 1922 г., под светлината на газена лампа, в една училищна стая се провежда първото учредително събрание на читалището, на което се приема устав за неговата дейност. Възниква спор какво име да се избере. И Петър Тошев, който предлага името му да бъде “Светлина”/ да осветява пътя на хората напред към бъдещето, към прогреса/. Това предложение се приема от всички присъстващи на събранието и Петър Тошев става кръстник на читалището. За председател събранието избира Иван Ризов, а за библиотекар- Никола Цветков. Първите стъпки читалището насочва в две основни насоки: да се създаде библиотека и да се сформира любителска театрална група.

Дейността на новото читалище е много богата и разнообразна. Възникналата в началото, а по- късно и утвърдила се театрална група не спира своите изяви с множество постановки. Паралелно с това се оформя и танцов състав.

Но едва на 9 септември 1963 г. е направена първата копка за строежа на новата читалищна сграда. В строежа взимат участие всички жители на селото. На 24 май 1970 г. става откриването на новопостроената сграда.”- /из летописната книга на читалището/. Застроената площ на читалището е 525 кв.м.Читалището се състои от две крила:първото крило разполага с библиотека, книгохранилище, канцелария, малък салон и склад. Второто крило разполага с киносалон с 365 места, сцена, оркестрантна, три гримьорни, склад за реквизит, малка зала за тренировки и др. складови помещения.

През годините театралната група е пресъздала пиеси като: “Таралеж” от И.Радоев, “Боряна”от Й.Йовков, “Албена” от Й.Йовков, “Милионерът” от Й.Йовков, “Женско царство” от Ст.Л.Костов, “Царска милост” от К.Зидаров,”Златна мина” от Ст.Л.Костов,”Службогонци” от Ст.Л.Костов и много други. С тези пиеси читалището е взело участие в множество конкурси и фестивали, за което говорят наградите и медалите от тях.

Към читалището през годините е имало освен театрална група и женски народен хор, танцов състав, фотокръжок, кръжок “Млади приятели на книгата”, музейна етнографска сбирка/ направена от дарения на местното население/, Група за народни обичаи, Кръжок по народно творчество и др., част от които продължават да функционират и до сега.

Previous page

Културен календар

Годишен календар: 2024
ел. поща:
Въведете сумата: едно + осем

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки