ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Читалища

ЧИТАЛИЩЕ ПРОСВЕТА 1921", С. ГЮЕШЕВО

Председател: Роза  Анастасова

Секретар: Валентина Велинова

Адрес: общ. Кюстендил, 2570, село Гюешево, ул. "Комсомолска" N:2

Тел: 0886 885 196

E-mail: prosveta_g@abv.bg

Профил в социалната мрежа Facebook -VALENTINA VELINOVA

 

НЧ”Просвета 1921”е създадено през 1921 година от будни гюешевци,родолюбци. Инициатор за създаване на читалището е Владимир Манев-общественик,един от основните инициатори за събирането на информация за историята на селището и относно живота и делото на Румена войвода-родена и хайдутувала в с.Гюешево.

По традиция всяка година отбелязваме деня на хайдутката с „Хайдушка вечер”посветена на Румена войвода.През годините организирахме възстановка на събитията по посрещането на четата на Осоговската царица.През 2019г.по повод 190 години от рождението на воеводката по инициатива на потомците на хайдутката ,на ВМРО и на община Кюстендил в двора на читалището бе открита паметна плоча.Гост на събитието бе Зорница-София,режисьор на филма „Воевода”.

На Илинден провеждаме регионален Празник.събор „Илинден”.

През годините читалището не е преставало да развива богата и разнообразна културна дейност.Към читалището е функционирала Група за автентичен фолклор, Детска вокална група и ЖФГ”Румена войвода”.Групите имат награди от регионални,национални и международни фестивали  и конкурси.

Дейности,които читалището осъществява ежегодно са тържества,изложби,витрини,работа с подрастващото поколение в селото-детски четения,посещения на забележителности,детски тържества,екскурзии и други дейности.

Читалището разполага с богат библиотечен фонд-9 990 тома литература.През  изминалата 2020 година читалището спечели проект по програма”Българските библиотеки-съвременни центрове за четене и информираност 2020”и обогати своя фонд със 100 нови заглавия,съобразени с нуждите на потребителите на библиотеката.

Читалището има спечелени проекти към МК: за ремонтни дейности-общо три проекта,за закупуване на компютърна техника,за изработка на народни носии за ЖФГ”Румена войвода”и за закупуване на мултифункционално устройство.


Previous page

Културен календар

Годишен календар: 2024
ел. поща:
Въведете сумата: три + пет

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки