ПРЕДСТОЯЩО |  СЪБИТИЯ |  ПРАЗНИЦИ |  ФЕСТИВАЛИ И КОНКУРСИ |  ИНСТИТУТИ |  ЧИТАЛИЩА |  КОНТАКТИ
 

Читалища

ЧИТАЛИЩЕ "ОТЕЦ ПАИСИЙ 1928", С. БАГРЕНЦИ

Председател – Йорданка Иванова

 
Адрес: с.Багренци, общ.Кюстендил – ПК 2530
Стационарен телефон: +359882654797 и
мобилен телефон: +359898572103

Интернет страница: https://fabagrenitsa.weebly.com/

Профил в социална мрежа:
F- Martin Mirazchiyski
F- страница – Народно Читалище „Отец Паисий-1928” село Багренци / община Кюстендил

Имейл адрес: chitalishte_otec_paisii@abv.bg

        Народно читалище „Отец Паисий 1928” с.Багренци, общ.Кюстендил е основано през 1928г. и е единствената културна институция в селото, която развива дейности съобразени с потенциала, интереса, потребностите и нуждите на селото, наброяващо 651 души.

       Брой регистрирани членове на читалището са 56.

       До момента към читалището са създадени и работят кръжоци и клубове по интереси като: клуб „Приятели на книгата”, клуб „Мое село”, клуб „Втора младост”, клуб „Рисунки с конци”, школа за народни танци, школа за народни песни, школа за стари и шлагерни градски песни. Школите се ръководят от ръководители - хореограф и музикант.

       Към читалището от осем години е основан и работи Фолклорен ансамбъл „Багреница”, включващ танцьори – десет момичета и две момчета, на възраст от 15 до 40 годишна възраст с ръководител-хореограф, разучаващи автентични народни хора и обичай от различни краища на страната.

       Също така действат самодейните колективи: Женска фолклорна група „Веселие”- наброяваща осем жени, Юношеска фолклорна група „Азалия” – наброяваща шест момичета, ГСГШП „Веселба” от шест жени.

        Месец септември към читалището се създаде детски танцов състав от осем момичета и две момчета на възраст от седем до дванадесет годишна възраст, ръководени и обучавани от ръководител - хореограф.

     Самодейните групи от читалището и ФА „Багреница” активно участват в мероприятия на читалището, мероприятия организирани от Община Кюстендил, Национални, Регионални фестивали, конкурси и събори, за което говори многобройните получени награди, отличия, медали и призове изложени във фоайето на читалището.

     Към читалището действа и библиотека, чийто библиотечен фонд наброява 14127 библиотечни единици. В библиотеката се провеждат мероприятия, изложби, срещи с читатели , литературни четения, отбелязване на забележителни дати и годишнини на видни писатели и патриоти, организират се детски игри и забавления. В библиотеката постъпват и много дарения на различна художествена литература от дарители.

       Много са отличията, с които се гордеят самодейците през последните години и това ни дава сила и самочувствие. В тези времена на пандемия, трудности и обективни причини, спъващи работата на читалището, ние обикновените хора доказваме, че обичаме българските ценности, българските корени, бит и култура, като се стараем да ги запазим, съхраним и предадем на подрастващото поколение, да поддържаме искрата на българския дух и привличаме все по-млади хора да прекрачват прага на читалището и участват в читалищната дейност на село Багренци.

Йорданка Иванова

 

Previous page

Културен календар

Годишен календар: 2024
ел. поща:
Въведете сумата: шест + седем

С този абонамент ежемесечно ще бъдете известявани с email за културните събития в община Кюстендил.
Възможно е месечен календар да бъде доставен в СПАМ папката на ел. ви поща, затова я проверявайте.
Ние не носим отговорност за това!

Видео

Външни събития

Полезни връзки